Haber

Bir ayda yapacaklarını şimdi bir günde yapıyorlar: Orman köylüsüne nefes aldıran makine.

Bir ayda yapacaklarını şimdi bir günde yapıyorlar: Orman köylüsüne nefes aldıran makine.

BOLU Bolu’nun Göynük ilçesinde görev yapan orman işçileri, ORKÖY kredisi ile alınan mobil tomruk makinesi sayesinde artık bir ayda yapılan işi bir günde yapabiliyor.

İlgili Makaleler

Göynük ilçesine bağlı Çubuk köyünde yaşayan vatandaşlar, yıllardır ormancılık işlerinden geçimlerini sağlıyor. Tomrukları elleriyle soyan köylülerin işi artık Orman ve Köy İlişkileri Müdürlüğü’nün sağladığı imkanlarla kolaylaştı. ORKÖY kredisiyle seyyar tomruk makinesi alan orman işçileri hızlı üretime başladı.

“Hem zaman aldı, hem de maliyetli oldu”

Göynük Orman İşletme Müdürü Yüksel Özcan, “Köylülerimiz tomruk üretirken en çok soyma işleminde zorlandılar. Soyma işlemi el aletleriyle yapılıyordu. Hem zaman alıyor hem de maliyetli oluyordu. Bir de endüstriyel kabuk soyma makinasını da tomruk olarak tasarlamışlar.” mobil olarak getirip bizlere sundu.Şu anda endüstriyel soyma makinesi ile kabuk soyma işlemi yapılıyor.Bu sayede orman köylülerimiz hem ekonomik olarak rahatladı hem de daha kısa sürede tomruk üretmeye başladı.Ormancılık çalışmalarımız da hızlandı. “Eskiden soyma işlemi balta, bıçak ve el motorları ile yapılırdı ama bu zaman alıyor” dedi. Kütük soyma makinesi ile işlerin kolaylaştığını belirten Özcan, “Köylülerimiz üretime başlayacak. soyulma sorunu olmayacağı için hızlıdır. Tomruk üretiminde en zor iş çam ve köknar ağaçlarının kabuğunu soymaktır. Bu makinelerden önce balta ve el motoru ile günde 25 metreküp soyma yapılabiliyordu. Bu makine tam kapasite çalıştığında 70-80 metreküp hatta 100 metreküp soyma işlemi yapabilecek” dedi.

“Üretim aşamasındayız”

30 yıldır kerestecilikle geçimini sağlayan Remzi Bilkiç, “30 yıldır ormancılıkla uğraşıyorum. Bu soyma işi çok meşakkatli bir işti. İlk kabuklarınızı baltayla soyuyorduk. Sonra soymaya başladık. kesme motorları ile.bizi biraz rahatlattı.artık bu seyyar soyma makinesi çıktı.bu makine “traktör arkasında çalışıyor. Bu çok hoş. Şu anda üretim aşamasındayız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu